Minne sitä muuttais?

Teksti ja kuvat: Tiina Miettinen

Jos tulet toiselta paikkakunnalta Poriin opiskelemaan, voivat Porin paikat ja kolkat olla sinulle tuiki tuntemattomia. Silloin on vaikea lähteä tekemään päätöstä siitä, minne kannattaisi muuttaa, millaisia palveluja missäkin sijaitsee ja missä on nimenomaan opiskelijoille suunnattuja asuntoja. Saanen siis esitellä aina reilun kymmenen kilometrin säteellä hyviä ja mahdollisia paikkoja, jonne voi majoittautua opiskelujen ajaksi mahdollisimman edullisesti ja mukavasti.

pienempikartta

1 – 3 KM

Jos tahdot asua lähellä SAMKin Tiedepuiston kampusta, kannattaa sinun katsoa asuntoa Vähärauman suunnalta. Vähärauma on SAMKin välittömässä läheisyydessä, jolloin matkan pystyy taittamaan kävellen, ja Porin keskustaankin on vain noin viiden kilometrin matka. Opiskelijoille suunnattuja asuntolakohteita Vähärauman alueella ovat Tekunkorpi, Korpraalintie ja Tommilantie.

  1. Tekunkorpi, eli Tekniikantie 4, sijaitsee vain 700 metrin päässä Tiedepuiston kampukselta, eli on aivan nurkan takana. Tekunkorpi sijaitsee suojassa metsäisessä maisemassa, jossa on hyvät lenkkeilymahdollisuudet valaistun pururadan ansiosta. Ihan kävelymatkan päässä ei kauppaa ole, ja keskustaankin on reilu viisi kilometriä, mutta asuntolan lähin bussipysäkki on vain 150 metrin päässä.
  2. Korpraalintie 36, eli Etappi, on reilun kahden kilometrin päässä SAMKista. Korpraalintien välittömässä läheisyydessä on ruokakauppa, apteekki, posti ja päiväkoti. Korpraalintien opiskelijakohde koostuu kahdesta rakennuksesta. Toinen rakennus on kuusikerroksinen perinteinen kerrostaloasunto, ja myöhemmin rakennettu ”lisäsiipi” on kaksikerroksinen, rivitalonomainen asuntola, jonka asunnoissa on joko pieni oma piha tai terassi.
  3. Tommilantie 1 koostuu viiden kerrostalon ryhmästä. Puistomaisen kaunis asuinympäristö on vain 200 metrin päässä Länsi-Porin Prisman liikekeskuksesta, eikä matkaa SAMKiinkaan ole kuin kolme kilometriä. Tommilantien asuntolassa asunnot ovat suurimmaksi osaksi kaksioita ja lapsille on varattu ulos leikkipaikkoja. Matkaa keskustaan Tommilantieltä on reilu kaksi kilometriä.

4 – 6 KM

Kun SAMKilta suunnataan edelleen etäämmälle, lähestytään Porin keskustaa. Keskustan alueella on neljä opiskelija-asuntolakohdetta, joista kolme, Asemapäällikönkatu, Taiteilijankatu ja Vapaudenkatu ovat aivan ydinkeskustan tuntumassa. Myös SAMKin Tiilimäen kampuksen lähettyvillä on opiskelija-asuntola Maamiehenkatu 10.

  1. Asemapäällikönkatu 3, on rakennettu vuonna 2004, joten kaikki asunnot ovat suhteellisen hyväkuntoisia ja kaikkiin asuntoihin kuuluu parveke. Kokemäenjoen läheinen sijainti mahdollistaa kauniit maisemat kävelyretkille. Asemapäällikönkadulta kävelee keskustaan kymmenessä minuutissa.
  2. Taiteilijankatu 1, eli Funkkis, on peruskorjattu kokonaan vuonna 2001. Funkkiksen asunnoista osa on minikeittiön omaavia yksiöitä, osa keittiöllisiä kaksioita. Funkkiksen ensimmäinen kerros jatkuu ruokakaupaksi, joten sieltä on helppo kipaista hakemaan vaikka brunssitarvikkeet.
  3. Vapaudenkatu 5 on aivan Taiteilijakadun ja Asemapäällikön naapurissa. Vuokrattavana on vain yksiöitä, joissa on sievät ranskalaiset parvekkeet ja matka keskustaan taittuu kauniin puiston läpi.
  4. Maamiehenkatu 10 on Porin keskussairaalan vieressä, ja kävelymatkan päässä on myös 24/7 auki oleva huoltoasema, josta saa ostettua myös hyvää yöpalaa. SAMKin Tiilimäen kampus alkaa Maamiehenkadulta.

6 – 12 KM

Jos olet kuitenkin sitä mieltä, että et tahdo asua opiskelijakohteessa, on hyvä ja edullinen vaihtoehto katsoa asuntoa Porin muilta asuinalueilta, kuten Sampolasta, Impolasta ja Väinölästä, jotka ovat kaikki Mikkolan Prisman läheisyydessä. Alueelta löytyy hyvänkokoisia asuntoja edulliseen hintaan ja vierellä on Helsingintie, jota pitkin pääsee autolla SAMKin Tiedepuiston kampukselle 15 minuutissa.